gradin_fria-bw

Caperio utbildar blivande nätverkstekniker – på plats i deras egen skola

Caperios installation av trådlösa nätverk på Fria Läroverken blev en kombination av föreläsningar och praktikplatser för eleverna på el- och energilinjen.

”Så otroligt tacksamt att få dela med sig av kunskap och praktiska tips och samtidigt få lite hjälp att skruva accesspunkter i taket, säger Caperios nätverkstekniker Peter Gradin.”

När Peter Gradin skulle sätta igång med tio skolor inom skolkoncernen Fria Läroverken insåg han att det fanns kunskap som han skulle kunna dela med sig till eleverna och möjlighet för några elever att testa på vad yrket som nätverkstekniker innebär i praktiken. I första skolan, Fria Läroverket i Kalmar, blev nätverkslärarna intresserade och bjöd in honom att hålla en tvåtimmarsföreläsning om hur man sätter upp ett trådlöst nätverk för El- och energi-klassen med inriktning på dator och kommunikation. Nästa steg blev att en elev, Gustav Nilsson, anmälde sig för att hjälpa till att installera nätverket i hans egen skola.

”Det var kul och kändes bra. Peter visste vad han kunde, en bra snubbe att lära sig av, säger Gustav Nilsson.”

Peter Gradin gillade upplägget. Han fick hjälp att installera nätverket medan Gustav Nilsson kunde prova på ett framtida yrkesliv för en dag.

”Jag tyckte det var ganska lätt, Meraki gör att man inte behöver konfigurera varje accesspunkt för sig så det var bara att jobba på metodisk, säger Gustav Nilsson.”

Ryktet spred sig sedan mellan rektorerna på Fria Läroverken och Peter Gradin har föreläst och skruvat trådlösa nätverk med elever på ytterligare fem skolor. Eleverna har fått göra olika mycket beroende på kunskapsnivå – allt från att koppla fiber och kopparkabel till att koppla in kablar till klienter i nätverket och konfigurera hela nätverket eller bara skruva accesspunkter i taket.

”Min upplevelse är att alla varit jättestolta och glada över att ha varit med och satt upp nätet i deras egen skola. Det här är nog den roligaste och mest givande installationen jag gjort på hur länge som helst, säger Peter Gradin.”